„Naše firemní kultura? Díky tomu mě práce baví,“ těší vývojáře Mikuláše Novotného

Společnost coalsoft se může pyšnit mnoha energickými zaměstnanci, které práce na plný COALe baví a naplňuje. Jedním z mnoha je i SAPUI5 vývojář Mikuláš Novotný. Ten se v našem pravidelném blogu rozpovídal nejen o firemní kultuře.

31.01.2023

Ahoj Mikuláši. Jak dlouho už působíš v coalsoftu na pozici SAPUI5 vývojáře? Jak ses vlastně na tuto pozici dostal a jsi za ni rád?

V březnu to budou už 3 roky. To místo jsem získal celkem se štěstím. Michal Uhlíř (CEO společnosti pozn. red.) potřeboval nové lidi a já se zrovna v tu dobu učil vyvíjet v JavaScriptu. To se dozvěděl Michalův švagr, se kterým se znám, a ten mě doporučil. Díky tomu jsem se s Michalem sešel a on mi nabídl místo SAPUI5 vývojáře, za což jsem oběma vděčný. Za tuto pozici jsem velmi rád, nejen proto, že představuje perspektivní práci v moderní firmě, ale i proto, že mi nabídka přišla v době, kdy začínal covid a já tak díky tomu, že toto odvětví pandemie více méně nezasáhla, jsem věděl, že se nemusím bát o práci.

Jak zatím hodnotíš své dosavadní působení? Baví Tě to stále na plný COALe? (úsměv)

Samozřejmě vidím, že jsem se zkušenostmi posunul o kus, od doby, kdy jsem nastoupil. Pořád vím, že jsem stále na začátku a je toho hodně, co neznám a mohl bych se naučit. Kvůli tomu mě to ale baví a snažím se to dělat na plný COALe. (úsměv)

Mohl bys čtenářům našeho blogu přiblížit, jak zhruba vypadá Tvoje každodenní práce?

To bude trochu obtížné, protože každý den je v podstatě jiný a nikdy nedělám to samé co minulý den. Každopádně máme určité standardy, které se v týdnu opakují. Pokud vezmu například pondělní den v práci, tak ráno si vždy udělám pořádek v úkolech, vezmu resty a nedokončené úkoly z minulého týdne + úkoly na daný týden a prioritizuji si jejich závažnost. Podle toho si pak plánuji postupně celý den. Každé pondělí také máme interní status, kde si s kolegy řekneme, co jsme dokončili předešlý týden a co nás čeká dále, díky tomu si udržujeme přehled v týmu. Dále už je to většinou vývoj nových aplikací nebo opravy kódu v těch stávajících. Občas si také zajdu dopoledne nebo ráno do posilovny a díky tomu se dokážu odreagovat a jsem efektivnější. Často je to také o komunikaci a definování si úkolů, ať už s mým nadřízeným, se zákazníkem nebo s ostatními kolegy v týmu.

Těším se na další vývoj naší firmy.

Jak bys z Tvého pohledu zhodnotil loňský rok 2022? Byl hektický, avšak úspěšný?

Myslím si, že pro firmu to byl asi zatím nejzásadnější rok. Proběhlo tu spoustu novinek a změn, od stěhování se do nových prostorů, až po vznik nové firmy a nového týmu coalios. Také přibylo spoustu nových kolegů a celkově jsme si začali vytvářet novou tvář coalfamily, slogan „na plný COALe“ atd. Takže to hodnotím kladně a těším se na další vývoj naší firmy.

Na jakých zajímavých projektech aktuálně pracuješ?

Aktuálně dělám na nové funkcionalitě do stávající aplikace na usnadnění výpočtu mezd pro vedoucí náboru. Funkcionalita by měla usnadnit nabídku a vytváření nových pracovních míst. Dále je to support k implementaci aplikace na zadávání služebních cest a výpočet diet novému zákazníkovi. A poslední také support k nové aplikaci na usnadnění procesu vyplňování a kontroly ročního zúčtování a prohlášení k daním, které musí zaměstnanci vyplňovat každý rok. Také se interně snažíme vymýšlet obecné předpřipravené řešení různých funkcionalit, aby nám posléze dokázaly ušetřit čas na dalším vývoji.

Slovo „ne“ v našem slovníku neexistuje.

Fanoušci na sociálních sítích mohou vidět, že coalfamily není jen práce do morků kostí, ale parta fajn lidí, co si užívají čas nejen za stolem. (úsměv) Baví Tě tato firemní kultura?

Je to jeden z důvodů, proč jsem hrdý na to, že pracuji v této firmě a baví mě tahle práce. Vnímám to tak, že i díky tomu můžeme vystupovat jako mladá a moderní firma s jiným přístupem, než např. někde ve fabrice. Samozřejmě je to i o důvěře, ale o to víc mě to pak motivuje být přínosem pro tým a firmu.

Jakými slovy bys oslovil nové potencionální zákazníky ke spolupráci s coalsoftem?

Máme za sebou už poměrně dost projektů, různých velikostí a dokážeme se přizpůsobit jakémukoliv zákazníkovi a jeho požadavkům. Vždy se snažíme najít nejlepší řešení a slovo „ne“ není v našem slovníku. Dbáme na kvalitu našich produktů a důležitá je pro nás spokojenost zákazníka.

mikulasCZ

Coalsoft

Využívejte Váš SAP moderně a naplno.