„Naše aplikace vyhoví jakýmkoli požadavkům zákazníků“, zdůrazňuje SAPUI5 vývojář Ondřej Matyáš.

Tým coalsoft se zaměřuje na rozšíření standardních řešení v podnikových systémech SAP. Jedním z mnoha fantastických dříčů je SAPUI5 vývojář Ondřej Matyáš, který má za sebou řadu úspěšných projektů, a nejen o nich se rozpovídal v rozhovoru.

13.12.2022

Všichni si v coalfamily ochotně pomáhají.

Ondro, v týmu coalfamily na pozici SAPUI5 vývojáře společnosti coalsoft už působíš nějaký ten pátek. Jak se ti ve společnosti fajn lidí líbí a na co se aktuálně zaměřuješ?

Zatím se mi ve firmě velmi líbí. Když jsem nastupoval, bál jsem se, jestli zapadnu do kolektivu a musím říct, že jsem byl příjemně překvapen. Všichni v coalfamily jsou k sobě přátelští a ochotně pomohou s jakýmkoli problémem.

Jak ses do týmu coalfamily vlastně dostal?

Dostal jsem se přes mého kamaráda a teď už kolegu Adama Sehnoutku, který nastupoval asi o čtvrt roku dříve. Když mi popisoval, jaké to v coalsoftu je, nejvíce mě zaujalo právě to, jak spolu všichni vychází a jak byli ochotni Adama a později také mě naučit programovat, se kterým jsme oba měli minimální zkušenosti.

Co si má „laik“ vůbec představit pod pozicí SAPUI5 vývojáře?

Jde o pozici programátora webových aplikací. Celé SAPUI5 je nadstavba JavaScriptu, který je jeden z nejpopulárnějších a také nejjednodušších programovacích jazyků. SAPUI5 poté rozšiřuje možnosti jak jednoduše a efektivně vytvářet webové aplikace spojené se SAP systémy. Na této pozici se tak primárně zaměřuje právě na návrh a vývoj těchto aplikací a jejich propojením se SAP datovými modely.

Aplikace Plánování dovolené usnadňuje přehled nejen zaměstnavateli.

Coalfamily, to není jen slogan a práce do morku kostí, ale také kupa volnočasových aktivit a zábavy. Pomáhá ti to těšit se každým dnem do práce? (úsměv)

Určitě ano. S aktivitami se rozhodně nešetří a vše se v „kanclu“ bere s humorem. A takové prostředí je za mě mnohem lepší než sedět v korporaci a nechat si dýchat na záda od nadřízených.

Pojďme ale k věci. Na jaké projekty, které si zdárně dotáhl se svými kolegy do konce, jsi nejvíce pyšný?

Mezi můj první větší projekt patřilo Parallel Workflow. Tato aplikace generuje formuláře vzhledem k životnímu cyklu zaměstnance ve firmě - když nastupuje, když jde na mateřskou nebo přestupuje z polovičního na plný pracovní poměr, atd. Jde vlastně o zaškrtávací seznam položek, které musí zaměstnance vrátit nebo převzít. Seznam se generuje automaticky podle pozice zaměstnance, v jaké pobočce pracuje, kdo je jeho nadřízený atd. Personalisté tak mají celý seznam hned po ruce a přesně vidí, co už zaměstnanec vrátil a co ještě ne.Další aplikací je třeba Plánování dovolené, které dovoluje zaměstnancům naplánovat si dovolenou na celý rok. Nadřízený pak vidí přesně naplánovanou dovolenou celého svého týmů a může kalendáře schvalovat nebo zamítnout.

Jako poslední bych zmínil Document Generator, který je schopný z Word šablon vygenerovat smlouvy a jiné právní dokumenty pro daného zaměstnance. Aplikace je opět schopná generovat dokumenty ke každému kroku v životním cyklu zaměstnance, sama si vytáhne šablonu z uložiště, nahradí zástupný text informacemi o zaměstnanci a výsledek uloží zpět na úložiště. V posledních týdnech jsem aplikaci obohatil o generování QR kódů podle potřeby nebo třeba propojení s DocuSign, které se zase stará o elektronické podepisování dokumentů. Naprostou většinu Document Generator jsem měl na starost já a jsem si jistý, že splňuje vše, co je potřeba. Za to ještě jednou díky coalsoftu, že ve mě vložil důvěru a svěřil mi celý projekt.

Neexistuje problém, se kterým bychom si neporadili.

V čem spatřuješ největší výhody systému SAP? Ve světě je to slovutná značka!

Největší výhody systému SAP vnímám v tom, jak jednoduché je námi naprogramované aplikace přidávat. Můžeme si jednoduše importovat a exportovat data a upravovat celý datový model, aby nám v aplikaci co nejlépe vyhovoval. Naše aplikace tak jsou schopné vyhovět jakýmkoli požadavkům zákazníků.

Jakými slovy bys pozval nové potencionální partnery ke spolupráci právě s týmem coalsoft?

V naši společnosti neexistuje problém, se kterým bychom si neporadili. Máme dost šikovné lidi na to, aby byly všechny požadavky klientů vyřešeny a oni tak měli snazší a příjemnější práci v SAP systémech.

matyas

Coalsoft

Využívejte Váš SAP moderně a naplno.